Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2017 12:32 - " Влияние на социални мрежи върху живота на хората"
Автор: alperulusoy Категория: Забавление   
Прочетен: 1890 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Интернет е сравнително младо явление – той се използва масово сред хората чак от последните години на миналия век. Въпреки това дотолкова е навлязъл в нашия живот, че определено оказва своите въздействия върху психиката ни. Днес повечето хора, особено сред по-младите не могат да си представят своя живот без интернет и го използват ежедневно.

Преди всичко, интернет си остава един източник на безкрайно знание. Смело можем да заявим, че не съществува друг толкова голям източник на информация като него. Това е нещо много хубаво понеже когато искаме да разберем нещо ние веднага можем да получим достъп до него. Така съвременният човек свикна да намира онова, което му трябва веднага – тук и сега. Поради това може да се каже, че той е станал много по-нетърпелив в това отношение. Принципът „тук, сега – веднага” се пренася и в други сфери от живота, освен търсенето на информация. Така хората днес искат „голямата любов” или „големите пари” тук и сега – те много по-трудно понасят фрустрацията от своите предшественици.

Негативното в безкрайните запаси от информация в интернет се състои в това, че съществуват много противоречиви мнения по дадени теми. Направете си един експеримент. Напишете в Google търсачката “psychotherapy works” (психотерапията работи). Вижте колко много резултати ви излизат – над милион със сигурност. Добре, сега напишете “psychotherapy dosent work” (психотерапията не работи). Отново резултатите са много нали? Тоест интернет каквото поискаш – това ти дава. Поради това човек, когато работи с интернет, трябва да може да отсява зърното от плявата – да разбира кое е сериозно четиво и кое е писано от хора, които не разбират. А за да може да прави това чисто и просто човек трябва да бъде навътре с материята, от която се интересува. Ние, обаче не можем да бъдем специалисти по всичко и като цяло интернет се явява много ненадежден източник.

Интернет позволява комуникацията между хора от различни краища на света да става лесно и достъпно. Това го прави много ценен в днешния глобален свят, където животът на много от нас е свързан с пътувания до чужбина. По този начин, обаче позволява и проникването и разпространението на крайни, екстремистки и сектантски идеи, свързани с насилие, както се явява и още един инструмент за манипулация над хората от страна на политическата класа. Днес много по-лесно може човек, податлив на това да става част от идеологически групи, да намери това, което несъзнавано търси точно в интернет.

Създава ли интернет сам по себе си психологическа проблематика? Говоря за съществуващите интернет зависимост, зависимост към порнографията, или пък идеята, че агресивните игри и клипчета провокират агресия в хората. Според мен категорично не – тези проблеми имат много по-дълбоки корени, те не са причинени просто от влиянията в средата. Много хора използват интернет, но не всички стават зависими от него, както много хора пият но не всички стават алкохолици.

От 2004 година, към интернет се добави и едно ново явление, свързано с него – социалните мрежи. Тогава е създаден така популярният Facebook. Той също е доста интересен феномен и има влияние върху хората. Социалните мрежи позволяват две неща – да покажеш на света своя личен живот (хора с определени акцентуации на личността, които обичат да се „показват” правят това с охота), както и да надникнеш в личния живот на другите. Ако Фройд беше жив сигурно би го определил като някаква сублимация на ексхибиционизма и воайорството. Много хора, които имат завишена социална тревожност и трудно комуникират с другите започват да използват тези мрежи, за да компенсират общуването, което им липсва в реалността. Това, обаче не е решение, а бягство от проблема им.

Интернет явно ще продължи да съществува за още много дълго време и ще продължи да оформя ежедневието ни, а от там и нас самите като хора. Но това не е непременно лошо – човек винаги се е изменял и променял. Той не е статичен и не трябва да бъде. Историята ще покаже дали тази промяна е за добро или за лошо.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alperulusoy
Категория: Други
Прочетен: 3520
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930